peterschef.blogg.se

Peters teknikblogg, följ mina teknikprojekt.

Blinkers och Backspeglar

Publicerad 2014-09-17 11:03:00 i Triumph Bonneville -71,

Blinkers och bakspeglar nödvändigt ont eller inte?

1. När det gäller blinkers tycker jag inte att det är nödvändigt dessutom glöms dessa ofta på efter sväng vilket förvirrar och irriterar. Jag har sökt lite på detta och på MC innan 1975 verkar det inte vara lagkrav på sådana, så min ambition är att plocka bort dessa efter det att jag tagit MC-körkort, de fyller trots allt visst syfte vid övningskörning.

2. Backspegel är ganska fult men väldigt användbart. Jag har sökt även här och på alla MC efter 1968 är det krav på backspegel och 1999 blev det krav på 2. Jag tänker att det räcker med 1.

Genom dessa åtgärder tänker jag mig att min Bonneville får ett mer tidstypiskt utseende.

Färdiglackat

Publicerad 2014-09-04 13:57:00 i Rödqvarnan,

Var och hämtade från lackfirman idag. Tyvärr så har svänghjulskåpan numera en bula, något som inte fanns innan. Detta var ingenting de informerade mig om! Kåpan känns obrukbar för mig i detta skick. Jag ska åka förbi med den imorgon och se vad de kan göra med den... Klantskallar!
 

Inköp

Publicerad 2014-09-01 09:09:00 i Triumph Bonneville -71,

I somras köpte jag mig en Triumph Bonneville, för att ha något att övningsköra på. 
 
Tanken är att jag på sikt ska lacka den i orginalfärg. Det enda jag gjort än så länge är att montera tank"paddar".
 

Slutmontering

Publicerad 2014-09-01 09:04:00 i OD-11,

Slutligen skruvade jag ihop hela högtalaren. Jag använde mig av grova kablar mellan terminalerna och ingången på filtret för att göra monteringen möjlig. Jag lödde alla kontakter för att slippa erjade ytor i framtiden.
 
 
 
 
 
 

Filtermodifiering

Publicerad 2014-09-01 08:59:00 i OD-11,

Jag modifierade delningsfiltret enligt HIFI kits rekommendation:
 
 Sedan monterades filtret på toppbaffeln.
 
 

Montering av diskanter

Publicerad 2014-09-01 08:49:00 i OD-11,

Jag köpte nya diskanter på HIFI kit, OBI T22-oa, dessa ska vara bättre än orginalet. HIFI kit hade även instruktioner (utvecklade av Ingemar Öman?) på hur delningsfiltren ska byggas om. Med ombyggda delningsfilter, nya terminaler och stabiliserad toppbaffel är dessa "Snik"- OD-11:or likvärdiga med den "Vanliga" modellen!
 
De nya diskanterna var aningen bredare än de tidigare, dock är det bara metallhöljet som är bredare. Jag skar en skåra med god precision och lödkolv på monteringsytan, sedan kunde de nya diskanterna enkelt skjutas på plats och fixeras med skruvar. Skårorna gjorde att diskanterna sitter väldigt stabilt i toppbaffeln. gamla kabelgenomföringarna förseglades med epoxy, den gamla monteringshålen användes som ny kabelgenomföring och tätades även de med epoxy.
 

Omkanstning av basarna

Publicerad 2014-09-01 08:44:15 i OD-11,

Gummikanterna var av bedrövligt skick, så jag köpte nya på ebay.com. De kostade ca: 150:- inklusive frakt. De nya monterades enligt följande procedur:
 
  1. Börja med att mäta spolen resistans (för att säkerställa att den inte är bränd!).
  2. Var noga med att ta bort de gamla gummikanterna. Skrapa försiktigt bort alla rester.
  3. Rengör även metallhöljet noggrannt (åtminstone den del där gummit ska fästa in på). Rugga gärna ytan så att limmet sedan får god vidhäftning.
  4. Börja med att limma fast de nya gummikanterna i papperskonen. Väl centrerat (så gott det går). Låt torka.
  5. Det är väldigt litet spel i högtalarspolen vilket gör nästa steg mycket kritiskt, en dåligt centrerad högtalarkon kan få hel högtalaren att bli tungdriven eller generera distorsion/oljud. Ett sätt att centrera konen väl är att låta högtalaren oscillera vid inlimning. Jag använde mig av en Tongenerator (inställd på 18Hz, det minsta den klarade), en HIFI-förstärkare och en effektmätare (för att försäkra mig att jag inte driver sönder högtalarspolen).
  6. Applisera lim på metallkanten vid infästningsytan.
  7. Låt högtalarkonen oscillera, vrid upp volymen så att den oscillerar med ganska stor amplitud så att högtalarkonen centrerar. Det kan stänka lite lim, var försiktigt så det inte stänker på gummikanten.
  8. Minska volymen försiktigt och låt gummikanten fästa in mot fästytan av metall.
  9. När gummikanten hamnat i rätt position och volymen = 0, stäng av förstärkaren och lägg lite tryck på gummikantens fästyta tills dess att limmet torkat, jag använde bara mina fingrar och arbetade försiktigt runt varv på varv tills allt känndes fixerat.
  10. Klart! Högtalaren är så gott som ny.

Lackering av lådorna

Publicerad 2014-09-01 08:19:00 i OD-11,

Jag sprayade högtalarlådorna med mattsvart sprayfärg. Resultatet blev väldigt bra! Inga synliga repor eller träfärgade hörn och kanter. Känns nästan som nyskick!

Om

Min profilbild

Schef

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela