peterschef.blogg.se

Peters teknikblogg, följ mina teknikprojekt.

Nya terminaler och infästningar till toppbaffeln i bottenplattan.

Publicerad 2014-08-31 15:04:00 i OD-11,

Då jag har ett par OD-11 av så kallad snikmodell började jag med att stabilisera toppbafelns montering med monterningshål och distanser i bottenplattan, jag hittade ett sätt att göra det enkelt på internet:
 

1.Avlägsna högtalarelementen, skruva loss och lyft upp toppbaffeln. I nederkanten av ”hinken” ska det finnas två stadiga skruvfästen med förborrade hål för bottenskruvarna.
2.Saknas skruvfästen gäller följande beskrivning inte!
3.Ta bort dämpmaterialet.
4.Kapa två spett 30 mm mätt från spetsiga änden. Eventuellt ett par mm längre om toppbaffelns kantlist är i god kondition.
5.Sätt spetten i skruvfästena så att den spetsiga änden sticker ut c:a 20 mm.
6.Lägg tillbaka toppbaffeln rakt ner. Känn med fingrarna där spetsarna träffar bottenplattan. Nu kan du få en ungefärlig uppfattning om var skruvarna i bottenplattan bör sitta.
7.Sätt två klumpar häftmassa på bottenplattan runt spettens spetsar.
8.Lyft bort toppbaffeln igen. Platta till häftmassan så att den blir tunnare. Det ger högre precision i nästa moment. 
9.Kolla att spetsarna sticker ut c:a 20 mm. Sätt tillbaka toppbaffeln försiktigt rakt ner.
10.Lyft toppbaffeln försiktigt rakt upp. Nu bör det finnas två tydliga runda markeringar i häftmassan. Annars är det bara att platta till igen, justera spetten och göra om.
11.För att undvika skador på högtalarlådan kan man palla upp den med ett par böcker eller annat så att fötterna hänger fritt. Gör en borrmarkering med sylen i centrum på markeringarna.
12.Ta bort häftmassan och eventuell uppallning.
13.För att undvika att borren ”vandrar” när borrningen påbörjas kan man börja med en klenare borr 1 – 2 mm. Borra inifrån, igenom och håll rakt!
14.Slutborrning med 4,5 mm kan göras från undersidan. Det är ju inte bra om skruvhålen hamnar så fel att skruvarna drar snett i ”hinken”. Det är dessbättre enkelt att kolla hur man lyckats med operationen. Stoppa in två grillspett underifrån med trubbiga änden först med toppbaffeln i läge. Verkar det OK? Om inte är det Plastic Padding och göra om som gäller! Borrning med 4,5 mm ger skruvarna en viss möjlighet till självjustering i sidled så att mindre misstag kompenseras. Skruvskallarna kommer ändå att sörja för att hålen blir täta.
15.Städa ur högtalarlådan med dammsugare.
16.Kolla den trekantiga dämpmattan i botten i förhållande till de nya skruvhålen. Jag hade turen att dämpmattan redan hade två runda hål på rätt ställen. I annat fall kan man kanske göra ett par kryss i glasfiberullen med en vass kniv.

Som alternativ till häftmassa kan man eventuellt använda modellera. Den fäster inte så bra mot underlaget som häftmassan gör, men det kan fungera om man är varsam. I nödfall kan nog tuggummi också användas. 

 
 
Jag förseglade även tidigare kabelgenomföring och skruvhål med epoxy.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Schef

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela